Aspergewijn-verkiezing 2018

Aspergewijnverkiezing jpg1.jpg
Aspergewijnverkiezing jpg2.jpg

Gezocht: dé ideale echtgenoot voor de koningin onder de groentes - aspergewijn-verkiezing 2018

Op 24 maart jongstleden trokken asperge- en wijnliefhebbers vanuit de hele provincie naar de meest zuidelijk gelegen stad van Nederland om op zoek te gaan naar de aspergewijn van 2018. Het decor voor deze blind date met de koningin der groentes moest vanzelfsprekend ook een majesteitelijke uitstraling hebben. Hiervoor was het 17e-eeuws barokkasteel Château Neercanne op de Cannerberg ‘the place to be’. Tenslotte ligt dit kleine paleis in het verlengde van de Louwberg, waar sinds 1973 sublieme Limburgse wijnen worden geproduceerd door de familie Hulst van de Apostelhoeve.

De minnaars

Uit ervaring weten wij dat wijnspijs combinaties het beste werken als regionale specialiteiten met elkaar worden gecombineerd. Dus ook Limburgse asperges met Limburgse wijnen? Daarom waren alle toonaangevende Limburgse wijnproducenten (Nederland en België) uitgenodigd om uit hun assortiment een ‘minnaar’ te kiezen om het hart van de koningin onder de groentes te veroveren. De minnaar moest een droge, stille, witte wijn zijn. Het duurde niet lang voordat de eerste strijders richting Maastricht trokken. In totaal waren er negen verschillende streekwijnen die het met een Michelin ster bekroonde restaurant van Château Neercanne opzochten om de strijd aan te gaan voor de titel ‘Aspergewijn 2018’.

De juiste koppeltjes

Om alle wijnen gelijke kansen te geven werd de wijnambassadrice van Limburgse wijnen Annaline Doelen van wijnrestaurant Mes Amis samen met executive chef Hans Snijders en sommelier Dominique Jacobs van Château Neercanne begin maart op een geheime locatie binnen de kasteelmuren op de Cannerberg opgesloten om de wijnen in alle rust te proeven. Zij hadden de zware taak om uit de twaalf wijnen zes aan elkaar gewaagde koppeltjes te vormen voor de culinaire wedstrijd op 24 maart 2018. Daarna mocht een professionele jury, geassisteerd door een vijftigtal asperge- en wijnliefhebbers deze koppeltjes met verschillende, op de wijnen afgestemde aspergegerechten gaan keuren. Na een aantal uren kwam er witte rook uit de schoorsteen! De wedstrijd kon beginnen…

Blind dates

De enige manier om zonder vooroordelen wijnen te kunnen beoordelen is als de keurmeesters niet weten welke wijnen ze in het glas hebben. Dit noemen wij een blindproeverij. Alle wijnen werden vakkundig onder streng toezicht van sommelier Dominique Jacobs uit kristallen karaffen ingeschonken. Met behulp van een standaard internationaal proefformulier werden aansluitend alle twaalf wijnen in combinatie met verrukkelijke aspergegerechten gekeurd. Uit de keuken van sterrenchef Gilbert von Berg kwamen in combinatie met verschillende bereidingen van witte Limburgse asperges tartaar van ossenhaas, kabeljauw, Hollandse garnalen, kingcrab, toro tonijn en kalfswang perfect afgestemd op de wijnen op tafel.

Het was een culinair feest en wie erbij was zal het weten - het was uitdagend en intens! Twaalf wijnen dezelfde aandacht schenken en wijnspijs combinaties beoordelen is vloeibaar yoga op niveau. Daardoor bereikte de spanning na afloop van de keuring een hoogtepunt en begon het wachten op de uitslag.

De huwelijksceremonie

De showdown begon en iedereen stelde zich de vraag of de witte schoonheid zich liet verleiden door het vloeibare goud of niet. De keurmeesters in de vakjury waren net zo gespannen over de resultaten als de fijnproevers uit het publiek. Alle stemmen bij elkaar brachten een duidelijke Limburgse overwinning.

742 punten - 2016 auxerrois, wijngoed Apostelhoeve, Mergelland, Limburg

720 punten - 2016 pinot gris, wijngoed Thorn, Maasvallei, Limburg

680 punten - 2016 sauvignon blanc, Weingut Goedmakers, Südsteiermark (Oostenrijk)

De auxerrois 2016 van Apostelhoeve van het oudste professioneel werkende wijndomein van Nederland mag zich winnaar van de aspergewijn-verkiezing 2018 noemen. Wijnmaker Mathieu Hulst heeft in 2016 een zeer rijke en rijpe witte wijn geproduceerd die de lichte bittertjes van het witte goud wist te kalmeren en laten versmelten tot een geheel zonder van de koningin de show te stelen. Net als het in een goed huwelijk zou moeten zijn, een combinatie om van te dromen.
Volgens de deskundige jury kwam de winnaar echter niet uit Maastricht maar uit Midden Limburg. De pinot gris 2016 van wijngoed Thorn wist de geschoolde wijnneuzen net iets meer te overtuigen dan zijn Zuid-Limburgse tegenstander. De zeer getalenteerde wijnmaker Harry Vorselen is bovendien aspergeteler. Heeft hem dit misschien een licht voordeel bezorgd? Zijn er stilletjes misschien toch twee w(m)innaars? De democratische uitslag (elke stem telt even zwaar) betekende 22 punten meer voor de Apostelhoeve.

Summa summarum werd bevestigd dat streekgerechten uit Limburg het beste samen gaan met streekwijnen uit Limburg!

Alle hartveroverende minnaars die om de gunst van de koningin onder de groentes streden in een oogopslag:

2014 riesling, Hoeve Nekum, Mergelland
2016 blanc de noir, Château Bon Baron, Côtes de Sambre et Meuse
2016 pinot blanc, wijndomein Aldeneyck, Maasvallei
2015 chardonnay Kruisboom, Mergelland
2016 auxerrois Overst Voerendaal, Mergelland
2016 auxerrois Apostelhoeve, Mergelland
2016 chardonnay Cerres, Mergelland
2016 Cadireta chardonnay, Domaine Lafage (Frankrijk)
2016 pinot gris, wijngoed Thorn, Maasvallei
2017 moscatel galego, Quinta Vallado (Portugal)
2016 sauvignon blanc, Weingut Goedmakers (Oostenrijk)
2015 chardonnay BLAUW, wijnkasteel Genoels-Elderen, Haspengauw

De vakjury:

Cecile Lormans-Giebels (WSET wijnstudio docent)
Rick van Kerckhoff (sommelier Kruisherenhotel Maastricht)
Marc Bonnema (wijnconnaisseur en eigenaar MB hospitality & eventmanagement)
Paul van den Broek (maître-sommelier kasteel Eyckholt)