Domein Steenberg - Mergelland

INS AND OUTS DOMEIN STEENBERG

Bij de broers Marc en Luc Creusen en hun achterneef Stan Broecheler, is gedurende de vele wijnreizen tijdens hun studie aan de hotelschool de droom ontstaan om ooit wijnstokken aan te planten op het land dat al lang in de familie is. In totaal 3.000 stokken Pinot Gris, Riesling en Gewürztraminer werden in 2006 en 2012 aangeplant op een van de mooiste hellingen van het Zuid-Limburgse Heuvelland, nabij Epen. De naam Steenberg slaat op de flinke hoeveelheid silex in de grond, oftewel vuursteen, die de wijnen hun karakteristieke smaak geeft.

Kaart Limburg.png

Tijdens de eerste BOB keuring van Nederland op 11 maart 2019 werd voor Mario duidelijk dat we niet meer om de kwaliteit van dit kleine domein heen kunnen, en werden de wijnen in het assortiment opgenomen. Door het aantal trossen per stok te beperken kunnen ze een geweldige hoeveelheid smaak en extractie in de wijnen bewerkstelligen, in plaats van veel liters eenvoudige wijn produceren.

Van alledrie is vooral de Gewürztraminer de meest lastige druivensoort om te telen, vandaar dat het in Limburg bijna niet aangeplant staat. Ook nog eens een lagere opbrengst maar je hebt er hetzelfde werk van. Gelukkig als het zo goed gemaakt wordt als bij Steenberg, dan is de beloning in de vorm van een schitterend aroma palet enorm groot.

Een klein familie-domein als deze, dat zo ontzettend de pijlen richt op kwaliteit, is echt bijzonder. Uiteraard tijdens de oogst worden alle gezinsleden ingezet, maar ook het etiketten plakken is een echte familie-aangelegenheid!