Wijndomein Stokhem - Mergelland

PastedGraphic-1.png

INS AND OUTS WIJNDOMEIN STOKHEM

Een flink gedeelte van Mario’s wijnverhaal speelt zich af op Kasteel Wijnandsrade en de bijbehorende wijngaard aan de Dodemansweg in Stokhem (Wijlre). In 2004, de tijd dat Mario werkzaam was bij Chateau Gilbert, werden de 6.200 stokken pinot noir in de löss en mergel geplant. Door hier en daar wat kiezel en vuursteen in de bodem, en natuurlijk de mergel en het feit dat het een zuidhelling betreft, leent het zich perfect voor deze Bourgondische druif. In mei 2017, vol in het groeiseizoen, kreeg Jeroen van der Eng de kans om de wijngaard en wijnmakerij over te nemen, en zijn droom van wijnbouw in vervulling te laten gaan. Door zijn jarenlange ervaring in een proefwijngaard in Nederweert, naast allerhande opleidingen in België en Duitsland, en een gezonde dosis ambitie is de eerste jaargang gelijk een succes!

Kaart Limburg.png

Jeroen is altijd werkzaam geweest in zee transport van zware ladingen, denk aan boorplatforms. Maar voor iemand die wijnbouw ambitie heeft, is het natuurlijk perfect om een bestaande wijngaard en bijbehorende wijnmakerij over te kunnen nemen. Van het drie hectare tellende perceel staat de helft aangeplant, dit geeft dus ruimte voor uitbreiding, of eventueel de aanplant van andere rassen. De stokken zijn ruim volwassen, waardoor er enorme potentie is voor mooie wijnen! Vanaf het tweede oogstjaar kunnen de wijnen bovendien onder de BOB Mergelland worden uitgebracht.

PastedGraphic-3.png

Een lastige druif die zich wispelturig kan gedragen in de wijngaard en wijnmakerij, is pinot noir niet het makkelijkste ras, die zich in Limburg echt aan de noordgrens van z’n groeizone bevindt. Echter, met de mogelijkheden er verschillende wijnstijlen mee te maken, en de finesse en precisie die er met de wijnen te behalen is, een van de mooiste uitdagingen die er zijn voor een wijnmaker. Gekozen is voor een drietal stijlen om te beginnen: wit, rosé en rood. Een blanc de noir die opgevoed is als een klassieke chardonnay, met vier maanden houtlagering en malolactische omzetting. Een ‘rosé d’une nuit’, die zoals de naam aangeeft, na een nacht schilinweking geperst wordt. Als laatste een rode wijn, die extra kracht krijgt van de schillen van de andere twee wijnen, en een verfijnde opvoeding van 9 maanden op Frans eiken, en een klein deel op Amerikaans eiken voor iets meer rondeur.

PastedGraphic-4.png