Wijngoed Thorn - Maasvallei

INS AND OUTS WIJNGOED THORN

Het is het vervelendste wat je te horen kunt krijgen: ‘Door een aandoening kunt u uw vak niet meer uitoefenen.’ Het overkwam voormalig eerste hoornist van het Radio Filharmonisch Orkest Harry Vorselen. Gelukkig voor ons richt hij sinds 2002, na het volgen van de wijnbouwopleiding in Trier (samen met Karel Henckens, Wijndomein Aldeneyck), al zijn pijlen op het maken van kwaliteitswijn. In de zes hectare tellende wijngaard staan de rassen pinot auxerrois, pinot gris, riesling, dornfelder, frühburgunder en pinot noir aangeplant.

Kaart Limburg.png

Wijngoed Thorn ligt in de BOB Maasvallei in Limburg, die sinds 2017 bestaat. Doordat de Kempische Heuvelrug in België het grootste gedeelte van de regen tegenhoudt, is het met maar 680 mm regen per jaar en 1.600 zonuren de droogste streek in de Benelux. Daarnaast is het laaggelegen, dus een paar graden warmer dan bijvoorbeeld het heuvelland van Zuid-Limburg, volgens Harry belangrijk voor kwaliteitswijnbouw, maar onmisbaar in het maken van zijn zo geliefde pinot noir. Het is een bewezen moeilijke druif om te telen, maar volgens Harry mag je je pas met een goede pinot noir jezelf een geslaagde wijnboer noemen. De stokken staan geplant naast de slaapkamer van Harry en Mieke, dan kan hij ze altijd even snel inspecteren! Veel experts zoals Ronald de Groot van Perswijn zijn het erover eens dat het heel speciaal is dat er zo’n serieuze wijn uit Nederland mogelijk is.

PastedGraphic-2.png

Bij het maken van kwaliteitswijnen moet alles kloppen, van het planten van de goede klonen, tot het kiezen van de beste houten vaten. Daarnaast zijn de middelen tegen bijvoorbeeld botrytis waardeloos volgens Harry, hij kiest liever voor natuurlijke oplossingen. Door trossen te halveren zorgt hij ervoor dat de druiven elkaar niet kunnen verdrukken, waardoor er minder snel schimmels ontstaan. Ook om de gevolgen van klimaatverandering kunnen we niet meer heen, we krijgen steeds meer te maken met bijvoorbeeld extreme regenbuien. De onderbegroeiing in de wijngaard kan het extra water opnemen, zodat de druiven niet te snel opblazen.

PastedGraphic-3.png