Wijnkasteel Genoels-Elderen - Haspengouw

INS AND OUTS WIJNKASTEEL GENOELS-ELDEREN

Toen wijlen Jaap van Rennes erachter kwam dat er in de Romeinse tijd al wijnbouw plaats vond rond het juist door hem gekochte kasteel in Genoels-Elderen bij Riemst, net onder Maastricht, duurde het niet lang voordat de fervente liefhebber en wijnhandelaar plannen maakte om zelf ook druivenstokken te planten. Op het oog zou het zo een Château in Bordeaux kunnen zijn, maar de bodem rondom het kasteel leent zich juist perfect voor de in België zo populaire Bourgogne druiven, hier werden dan ook de stokken gekocht. Dochter Joyce zette haar economie studie in Maastricht stop om in Frankrijk oenologie te gaan studeren, precies op tijd om het eerste oogstjaar te verzorgen.

Kaart Limburg.png

Zonder wijntraditie of generaties wijnmakers voor hen, moesten Joyce en haar vader hun eigen pad slaan. Al in 1991 zijn de eerste stokken geplant, en door gestage uitbreiding is Wijnkasteel Genoels-Elderen nu het grootste wijndomein van België met een totaal areaal van 18 hectaren.
14 hectaren chardonnay en 4 hectaren pinot noir. Van de druivenmost van de chardonnay worden in de eigen stokerij van het Wijnkasteel een drietal ‘Levenswaters’ gestookt.

PastedGraphic-9.png

Belgische wijnbouw is te klein voor een Bio-certificering, maar hier worden in de wijngaarden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. In plaats daarvan wordt gebruik gemaakt van slimme technieken om kwalen de baas te zijn: Wieden en schoffelen (mechanisch) tegen onkruid, of slimme snoeitechnieken tegen bijvoorbeeld de Suzuki vlieg.
Al snel was de hogere gastronomie van België op de hoogte van de kwaliteit die Joyce weet te bewerkstelligen met haar wijnen. Het aanleggen van een enorme rijpingskelder getuigt van de filosofie en manier van wijn maken die ze nastreeft; hier wordt net zo lang gewacht tot Joyce vindt dat de wijnen klaar zijn om gedronken te worden.

PastedGraphic-10.png