Georg Frischengruber - Wachau

INS AND OUTS WEINGUT GEORG FRISCHENGRUBER

De familie Frischengruber maakt al sinds meer dan 150 jaren wijn in de Wachau. Overgrootvader Heinz cultiveerde op drie hectaren druivenstokken en heeft in de wijngaard Goldberg met zijn eigen handen terrassen aangelegd. Zijn zoon Heinz, natuurlijk ook een Heinz, maakte al in de tachtiger jaren furore; men zei toen: „Beim Frischengruber gibt’s den besten Riesling"! Waarschijnlijk was dit toen ook zo omdat men in 0,75 liter flessen Riesling naar Oberösterreich verkocht, wat in het tijdperk van de literflessen zeker niet gewoon was. Volgens de traditie werd in 1955 de volgende Heinz geboren. Maar Heinz 'junior' wilde liever in een grote organisatie werken en is tegenwoordig de wijnmaker van de coöperatie Domäne Wachau aan de andere kant van de Donau. Gelukkig was er nog een broer: de 'kleinere' broer Georg heeft de Weingärtnerei Frischengruber in 2011 overgenomen en is nu verantwoordelijk voor de wijnen.

georg-heinz.jpg
Weinbaugeb94e5cb41a7-2.jpg

In 2011 gaat Georg aan de slag en maakt zijn eerste wijnen. Hij gooit alles overeen en gaat een totaal andere weg, 100% gericht op kwaliteit. Inmiddels is Frischengruber-Wein in heel Oostenrijk een begrip. Georg's motto is: Vor dem Kommerz kommt freilich die Natur: Wir behandeln die Umwelt mit viel Respekt und jeden einzelnen Rebstock wie ein Lebewesen - wat zoveel betekent als: voor het commerciële komt vanzelfsprekend de natuur. Wij behandelen ons gebied met veel respect en elke wijnstok als een levend iets.

Topo_Wachafdc7c7ea9b.jpg

De beste vriend van de mens is de hond. Jambo - Berner Sennenhund: waakzaam, vriendelijk, eigenwijs en een goede neus is het evenbeeld van Georg in de dierenwereld. Georg en Jambo zijn altijd samen in de wijngaarden, waar Grüner Veltliner, Riesling, Gelber Muskateller en Weissburgunder domineren. Het wijngoed is lid van de Vinea Wachau en in Oostenrijk genomineerd als newcomer van het jaar 2018!