Weingut Rudolf Hofmann - Traisental

INS AND OUTS WEINGUT RUDOLF HOFMANN

Rudi 'Rudolf' Hofmann komt van origine uit het dorpje Traismauer in het Traisental waar ook zijn wijngoed ligt. Zijn ouders hadden een 'Wirtshaus' in hetzelfde dorpje en zo had Rudi als kind niet veel keuzes en moest hij naar de hotelschool in het nabijgelegen Krems. Zijn eerste mijlpaal was het eerste met drie koksmutsen van Gault&Millau bekroonde restaurant van Oostenrijk - restaurant Mein Plomberg bij 'Godfather' Karl Eschlböck. Bij Karl Eschlböck leerde hij wat kwaliteit echt betekent.

Weinbaugeb94e5cb41a7.jpg

In 1993 behaalde hij zijn Diplom-Sommelier bij het Oostenrijkse WIFI (Wirtschaftsförderungsinstitut), waar hij nog steeds als docent les geeft. In 1995 was hij afgestudeerd als Weinakademiker aan de Weinakademie Österreich. Ook was Rudi grotendeels verantwoordelijk voor het enorme succes van een van een de beste wijnwinkels in Wenen, Vinothek St. Stephan tegenover de gelijknamige kathedraal. Hij promoot naast zijn eigen wijnen ook de beste wijnen van zijn collega's in zijn wijnwinkel in Traismauer - WeinArtZone - altijd een bezoek waard.

Topo_Trais6dc724a394.jpg

In 2000 startte Rudi zijn tweede carriere als wijnboer en begon hij met wijn maken in een wijngaard van 0,3 ha van zijn grootvader in Traismauer. In 2006 was zijn bedrijf al biologisch gecertificeerd en tegenwoordig behoort hij tot de beste producenten in het Traisental. Bovendien is Rudi Hofmann mede-initiator en lid van de werkgroep ‘sustainable winegrowing TraisentaI'. Inmiddels is de productie gestegen naar een totaal van 100.000 flessen biologische wijnen per jaar. In de wijngaarden domineert met twee deerde grüner veltliner gevolgd van 15% riesling en 10% sauvignon blanc. Verder maakt Rudi ook kleinere hoeveelheden gelber muskateller en staan in de wijngaarden ook een paar stokken blauwe druifjes zoals zweigelt.