Vrijdag = Blijdag | Editie 2 | Grüner Veltliner Loibenberg Smaragd 2015 Emmerich Knoll

Sinds mijn diëtiste mij van maandag tot en met vrijdag (vrijdagmiddag volgens mij...) alcoholverbod heeft opgelegd verheug ik mij elke week opnieuw op de 'ab sofort' mooiste dag van de week: Vrijdag, want dit is mijn Blijdag! Dankzij onze Koning (en een vrijgezellenfeest) dit keer pas op zondag :-)

Voor deze speciale gelegenheid een speciale wijn: Grüner Veltliner van Emmerich Knoll van een absolute topwijngaard, de beroemde Loibenberg. Het is een van de oudste Rieden (wijngaarden) in de Wachau, Oostenrijks meest prestigieuze regio voor witten wijnen. Deze wijngaard heeft een zuidelijke expositie met steile terrassen en wordt ook de 'Herdplatte' (kookplaat) van de Wachau genoemd. Dit maakt duidelijk dat hier in de zomer een lange broek de foute keuze is! De aanduiding Smaragd staat voor wijnen van de hoogste kwaliteit in de Wachau; zeg maar Grand Cru in Frankrijk.

Hier sitzt man unter Apfelbäumen, genießt zu seltenen Spezialitäten eine Flasche der berühmten Smaragd-Weine des familieneigenen Guts und lässt den Herrgott einen guten Mann sein.
— www.loibnerhof.at/weingut

Schitterend intense strogele kleur. Het strogeel van tarwevelden in het najaar...en dan fruit, fruit en nog eens fruit en in de verte een bloemenveld. Perensnoepjes, ananas, een vleugje meloen, acacia en vuursteen. Hier wordt je toch blij van.
Droog met veel rijpe en intense fruitsmaken zoals ananas, overrijpe appels en meloen. Een perfecte zuurgraad zorgen voor voldoende frisheid en helpen de volle body niet te zwaar over te komen. 13,5% alcohol, geen % te veel. Het finale is fruitig-kruidig, peperig zelfs. Lang, lang aanhoudend, want deze smaaksensatie wil jij niet te snel missen. Prost, lang leve de Koning!