Imperial Mosel Monday

Afgelopen maandag vertrokken wij naar Reichsgraf von Kesselstaat in Morscheid aan de Ruwer, gelegen in de Duitse wijnregio Moezel. Dit domein beschikt over een zeer lange geschiedenis, voor het eerst genoemd in 1349 n. Chr.  Het domein is lid van de gerenommeerde VDP, het Verband deutscher Prädikatsweingüter. 

Hier is alles Riesling! 100% van deze bijzondere witte druif staat op een indrukwekkend gamma aan beroemde wijngaarden, allemaal in bezit van het domein. Om maar enkele te noemen: in Wehlen de Sonnenuhr, in Graach de Josephshöfer, in Brauneberg de Sonnenuhr, in Piesport het Goldtröpfchen en in Wiltingen de Gottesfuss en de wereldberoemde Scharzhofberger. 

In totaal stonden meer dan 20 wijnen op ons te wachten. Overal een zeer duidelijke signature van wijnmaker Wolfgang Mertes met pure, fruitgedomineerde wijnen. Doorgans met veel diepte zoals wijnen afkomstig van wijngaarden van dit kaliber ook horen te zijn. Een echte openbaring voor mij was het Piesporter Goldtröpfchen. Zowel als Grosses Gewächs in 2015 en 2005, als Erste Lage in 2007, als Spätlese in 1997 en 1992 overtuigden mij de wijnen van deze wijngaard door de combinatie van voldoende body ten opzichte van al het mooie fruit van echte filigrane Rieslingwijnen met uiteraard het bijhorende 'gout de petrol' afhankelijk van de leeftijd.

Proeflijst 

Wir kommen wieder!